PULA

A város 3000 éves múlttal rendelkezik. A VII. században telepedtek le itt a szlávok és a horvátok. Közvetlenül a kikötő felett található Pula jelképe, a római Amfiteatrum, mely a világ ötödik legnagyobb arénája, ahol 23 000 néző figyelme kísérte végig a gladiátorok véres csatáit a római korban. Manapság ez az épület zenei fesztiváloknak ad teret. Több történelmi építmény ékesíti a várost. Pula a római kapuk és diadalívek városa is, pl.: Herkules-kapu (I. sz.), Gemina-kapu (Iker-kapu, mely a Régészeti Múzeum bejárata, mögötte egy római színház romjai), Sergius-diadalív. A sétáink során számos templomot és kápolnát találhatunk. Pl.: római kori Augustus templom, Mária mennybevitele-bazilika, Szt. Ferenc templom, Podeszta-palota (ma Városháza), Könyörültes Mária templom, Marija Formoza-kápolna stb. Pula ritkasága a római mozaik, ami egykoron egy gazdag római polgár padlóját díszítette, melynek témája egy görög mitológiai jelenet. Az említett látványosságok felfedezése sok örömet okozhat.

További képek

BANJOLE A SZÁLLÁSHELY

BANJOLE település Pulától déli irányba 6-7 km-re található. Banjole egy kis halászfalu, mely már a római időkben is lakott település volt. Sajátos báját a kis öblök tarkította tengerpart adja. A dombtetőre épült falu kanyargó útjairól festői látvány nyílik a tengerre. Még nyáron is „emberléptékű”, s télen is „életképes” település. Igen sok az állandó lakos, barátságos, lokálpatrióta emberek lakják. Pula közelsége miatt a városi élet nyújtotta előnyök is szinte karnyújtásnyira vannak, hiszen a Pulát övező körgyűrűn percek alatt elérhető a város. A település köves, kavicsos strandja különösen szép látványt nyújt a védett félkör alakú öbölben. A gyerekektől a vízisport szerelmesekéig mindenki megtalálja a számára kedvező partszakaszt és vízfelületet. A hűsölni vágyók az aprócska fenyők alá húzódhatnak árnyékba. Hófehér kövek, kék ég, szikrázó naplemente; - és mindez valóság. Számos étterem, kerékpár-és sétaút (pl.: a kishajó-kikötőtől induló tengerparti séta Vinkuránba vezet), éjjel-nappal nyitva tartó teniszpályák, (sport centrum) biztosítják a sokoldalú kikapcsolódási lehetőséget. Az Indije Camping-ben bérelhető kerékpár, robogó, kishajó, szörf, stb. Horgászengedély kiváltható, a hosszabb időre érkezőknek érdemes megfontolni a néhány napos tanfolyamon megszerezhető kishajó-vezetői engedély beszerzését is. A vásárlást jól segíti az 50 m-re található kisbolt, és a főúton levő ABC áruház, a mellette fekvő kis téren az újságárus, a zöldséges, és az alkalmi árusok gazdagítják a kínálatot. Banjole település "bejáratánál" 2008-ban átadták a szolgáltatóházat, melyben élelmiszerbolt (Konzum), gyógyszertár, posta, hal-áruda, stb. található. A pulai körgyűrű mentén vannak a nagyobb bevásárlóközpontok: Billa, Mercator, Lidl, Kaufland, Interspar.

További képek

KAMENJAK FOK

Premanturától délre terül el a Kamenjak-fok természetvédelmi terület, az Isztriai félsziget legdélibb csücske. Sziklás, köves, kavicsos partszakaszok találhatók a félsziget-nyúlványon. Kiváló fekvésű, kimondottan szélvédett strandja különös idegenforgalmi vonzerőt biztosít ennek a dél-isztriai nyaralóhelynek. A területen lévő kavicsos utakon autóval is lehet közlekedni, de a behajtásért belépődíjat szednek, gyalogosan és kerékpárral ingyenes a belépés. A part menti túrasétányokon, a sziklákon igen szép látnivalókat fedezhetünk fel. A tenger szine változatos, az erdő vadregényes, található itt botanikus kert különleges növényritkaságokkal, a víz által mosott sziklák, kövek, kavicsok szépsége leírhatatlan. Hajók, jachtok húzódnak meg az öblökben.., fotósoknak ideális. A Kamenjak-fokról lenyűgöző kilátás van a Cres és a Losinj szigetre, illetve a Kvarner-öbölre. A nyílt tenger közelsége miatt különösen kedvező a széljárás a hullámlovasoknak. A magas sziklákról kiváló ugróhelyek találhatók. A félsziget érdekessége a SAFARI BAR, ahol a természetes anyagokból kialakított, sással beárnyékolt asztalok mellett kilátótorony, játékok, óriáshinták, régi lomokból kialakított installációk találhatók. Premanturától nem messze egy masszív sziklazátonyon magasodik a 30 méterre felnyúló Porer nevű világítótorony.

További képek

KIRÁNDULÁSOK A KÖRNYÉKEN

ROVINJ, az isztriai városok egyik gyöngyszeme, stílusában ízig-vérig olasz. Banjolétól a 47 km-re észak-nyugatra fekszik ez a 13.000 lakosú, már az i.sz. III-IV században ismert római birtokosok által alapított település. A XVII. században a városka terjeszkedése miatt 1763-ban a sziget félszigetté alakult. Aki már járt Velencében és megérintette lelkét az ódon házak, sikátorok, szűk terek meditárran hangulata, az Rovinjban sem fog csalódni. Közterein sétálva lépten –nyomon a régmúlt illír, római és velencei időkből származó emlékekre bukkanunk. Az óváros dombján fekvő katedrális (Szt. Eufemia) előtti térről csodálatos kilátás tárul elénk. A romantikus utcácskákban sok a művészgaléria, múzeum, étterem stb. Az ódon utcakövek és a változatos épületek fotósok ezreit vonzzák a városba.

BRIONI SZIGETEK nemzeti park Banjolétól a 16 km-re lévő FAZANA halászfaluból érhető el, ahonnan a kirándulóhajók indulnak. Érdemes előre helyet foglani, mert a nagy látogatottság miatt általában csak másnapra lehet jegyet kapni. A szigetcsoport 14 szigetből áll, de csak a fő sziget látogatható, ahol egy kisvonattal járhatjuk körbe a nevezetességeket: bekerített szafari park (pl.: zebra, láma, elefánt, antilop, teve), műemlékek, öblök, tengerpartok. Utána séta a parkban, múzeum megtekintése, esetleg fürdés is lehetséges. Számos rom maradt ránk a római és bizánci korból, de találhatunk emlékeket a velencei illetve az osztrák fennhatóság alatti időkből is. A legépebben maradt az utókorra a Szt. German templom (XV. sz-ból), és kápolnája (XIII. sz-ból).

További képek